Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Drożdzowe pół - kopertki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kopertki drożdżowe z serem znikną szybciej niż się je przygotowuje

Drożdzowe pół - kopertki z serem

Składniki:

Drożdzowe pół - kopertki z serem

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdzowe pół - kopertki z serem
Do garnuszka przelewamy mleko, podgrzewamy je, dodajemy drożdże i3 łyżki cukru. tak przygotowane drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie do miski przesypujemy mąkę pszenną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy 2 jajka, dodajemy olej oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie do miseczki przekładamy biały ser, dodajemy żółtko, 1 łyżkę cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, aromat waniliowy i całość ucieramy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy serowej (można dodać łyżkę jogurtu) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnice, wałkujemy je, kroimy w kwadraty, nakładamy na nie ser i składamy w pół kopertę. Gotowe drożdżóweczki przekładamy na blachę do pieczenia, smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut