Sposób przygotowania:
Drożdzowe pół - kopertki z serem
Do garnuszka przelewamy mleko, podgrzewamy je, dodajemy drożdże i3 łyżki cukru. tak przygotowane drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie do miski przesypujemy mąkę pszenną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy 2 jajka, dodajemy olej oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie do miseczki przekładamy biały ser, dodajemy żółtko, 1 łyżkę cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, aromat waniliowy i całość ucieramy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy serowej (można dodać łyżkę jogurtu) Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnice, wałkujemy je, kroimy w kwadraty, nakładamy na nie ser i składamy w pół kopertę. Gotowe drożdżóweczki przekładamy na blachę do pieczenia, smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut