Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania
Drożdże ucieramy z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Dodajemy mąkę, posiekaną margarynę i resztę śmietany. Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące podsypujemy mąką.
Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8 trójkątów.
Na każdym z nich (po szerszej stronie) układamy dowolne nadzienie (po 1-2 łyżeczki). Rolujemy dość ciasno w kierunku środka koła. Przybieramy kształt rogalika.
Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej.
Pieczemy w 200*C przez 12 minut.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8 trójkątów.
Na każdym z nich (po szerszej stronie) układamy dowolne nadzienie (po 1-2 łyżeczki). Rolujemy dość ciasno w kierunku środka koła. Przybieramy kształt rogalika.
Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej.
Pieczemy w 200*C przez 12 minut.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
ankaszym