VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szybkie i smaczne drożdżowe rogaliki, które nie wymagają wyrastania. Idealne gdy spodziewamy się gości a nie mamy dużo czasu na przygotowanie czegoś słodkiego.

Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania

Składniki:

Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania
Drożdże ucieramy z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Dodajemy mąkę, posiekaną margarynę i resztę śmietany. Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące podsypujemy mąką.

Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8 trójkątów.

Na każdym z nich (po szerszej stronie) układamy dowolne nadzienie (po 1-2 łyżeczki). Rolujemy dość ciasno w kierunku środka koła. Przybieramy kształt rogalika.

Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej.

Pieczemy w 200*C przez 12 minut.

Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.