Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z konfiturą wiśniową
W małej miseczce podgrzać pół szklanki mleka wsypać łyżeczkę cukru wkruszyć drożdże dodać łyżeczkę mąki pszennej,zamieszać delikatnie.Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną wbić jajko,dodać szczypte soli resztę cukru,wlać rozrobiony zaczyn i zagnieść ciasto.Gdy zacznie odchodzić od reki wlać roztopione ciepłe masło-ale nie gorące i ponownie zagnieść ciasto. Gdyby okazało się że jest za rzadkie wsypać jeszcze trochę mąki.
Wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kiedy podwoi objętość uformować z ciasta dwie kule i każdą osobno rozwałkować na placek i radełkiem do pizzy pokroić na 8 równych części. Rozłożyć na każdym trójkąciku po porcji konfitury lub dowolnego kremu i zrolować zaczynając od ich podstawy.
Układać rogaliki na wyłożonej pergaminem blasze,zachowując odpowiedni odstęp od siebie-rogaliki jeszcze urosną. Pozostałe jajko roztrzepać i pędzelkiem posmarować wierzch rogalików.Wstawić do piekarnika i piec w temp 170*c około 25-30 minut.Aż nabiorą "rumieńca" Po wyjęciu i wystudzeniu można oprószyc cukrem pudrem.
Wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kiedy podwoi objętość uformować z ciasta dwie kule i każdą osobno rozwałkować na placek i radełkiem do pizzy pokroić na 8 równych części. Rozłożyć na każdym trójkąciku po porcji konfitury lub dowolnego kremu i zrolować zaczynając od ich podstawy.
Układać rogaliki na wyłożonej pergaminem blasze,zachowując odpowiedni odstęp od siebie-rogaliki jeszcze urosną. Pozostałe jajko roztrzepać i pędzelkiem posmarować wierzch rogalików.Wstawić do piekarnika i piec w temp 170*c około 25-30 minut.Aż nabiorą "rumieńca" Po wyjęciu i wystudzeniu można oprószyc cukrem pudrem.
skuter5
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki