SUPERPRZEPIS

Drożdżowe rogaliki z konfiturą wiśniową

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Drożdżowe rogaliki z konfiturą wiśniową Więcej zdjęć (5)

Drożdżowe rogaliki ze słodkim nadzieniem rozpływają się w ustach.
Świetnie pasują do porannej kawy...

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z konfiturą wiśniową

 

  • 45 dag mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru drobnego
  • 3 dag drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 2/3 kostki masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • mały słoiczek konfitury wiśniowej lub dowolny krem np czekoladowy typu nutella

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z konfiturą wiśniową
W małej miseczce podgrzać pół szklanki mleka wsypać łyżeczkę cukru wkruszyć drożdże dodać łyżeczkę mąki pszennej,zamieszać delikatnie.Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną wbić jajko,dodać szczypte soli resztę cukru,wlać rozrobiony zaczyn i zagnieść ciasto.Gdy zacznie odchodzić od reki wlać roztopione ciepłe masło-ale nie gorące i ponownie zagnieść ciasto. Gdyby okazało się że jest za rzadkie wsypać jeszcze trochę mąki.

Wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kiedy podwoi objętość uformować z ciasta dwie kule i każdą osobno rozwałkować na placek i radełkiem do pizzy pokroić na 8 równych części. Rozłożyć na każdym trójkąciku po porcji konfitury lub dowolnego kremu i zrolować zaczynając od ich podstawy.

Układać rogaliki na wyłożonej pergaminem blasze,zachowując odpowiedni odstęp od siebie-rogaliki jeszcze urosną. Pozostałe jajko roztrzepać i pędzelkiem posmarować wierzch rogalików.Wstawić do piekarnika i piec w temp 170*c około 25-30 minut.Aż nabiorą "rumieńca" Po wyjęciu i wystudzeniu można oprószyc cukrem pudrem.
Drożdżowe rogaliki z konfiturą wiśniową
w małej miseczce robimy zaczyn do ciasta drożdżowego
Drożdżowe rogaliki z konfiturą wiśniową
gdy ciasto wyrosnie dzielimy na dwie części wałkujemy
Drożdżowe rogaliki z konfiturą wiśniową
radełkiem robimy trójkąciki nakładamy nadzienie zawijamy
Drożdżowe rogaliki z konfiturą wiśniową
gotowe rogaliki smarujemy jajkiem układamy na blasze pieczemy