Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowe rogaliki z masą makową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rogaliki z ciasta drożdżowego z gotową masą makową są bardzo smaczne i proste do przygotowania. Polecam.

Drożdżowe rogaliki z masą makową

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z masą makową

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z masą makową
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem. Wsypać 4 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, sól, 4 żółtka utarte z cukrem, cukier waniliowy, ubitą pianę z 2 białek, wyrobić. Pod koniec dodać rozpuszczone masło i wyrabiać około 10 minut. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, podzielić na 3 części, rozwałkować okrągłe placki o grubości 1 cm. Każde krążek pokroić na 8 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta włożyć porcję masy makowej i zwijać formując rogaliki. Ułożyć na blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni.