Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z masą makową
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem. Wsypać 4 łyżki mąki, zamieszać, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, sól, 4 żółtka utarte z cukrem, cukier waniliowy, ubitą pianę z 2 białek, wyrobić. Pod koniec dodać rozpuszczone masło i wyrabiać około 10 minut. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, podzielić na 3 części, rozwałkować okrągłe placki o grubości 1 cm. Każde krążek pokroić na 8 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta włożyć porcję masy makowej i zwijać formując rogaliki. Ułożyć na blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni.