Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z makiem
Mąkę przesiewamy do miski lun na stolnicę. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru. Po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka jaj miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy i masę żółtkową. Wyrabiamy ciasto dodając letnie mleko. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną margarynę, wyrabiamy ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na stolnicy, kroimy na kształt trójkątów, na trójkątach układamy masę makową( mak z puszki możemy dodatkowo połączyć z pianą z dwóch białek). Zwijamy rogaliki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.