Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Drożdżowe rogaliki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na deser i na śniadanie, Dla małych i dużych.

Drożdżowe rogaliki z makiem

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z makiem

 

  • mąka 2- 2,5 szklanki
  • mleko 0,7 szklanki
  • jaja 3 sztuki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • margaryna 5 dag
  • cukier 0,5 szklanki
  • drożdże 3 dag
  • masa makowa 1 mała puszka

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z makiem
Mąkę przesiewamy do miski lun na stolnicę. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru. Po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka jaj miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy i masę żółtkową. Wyrabiamy ciasto dodając letnie mleko. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni dodajemy rozpuszczoną margarynę, wyrabiamy ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na stolnicy, kroimy na kształt trójkątów, na trójkątach układamy masę makową( mak z puszki możemy dodatkowo połączyć z pianą z dwóch białek). Zwijamy rogaliki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.