Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Drożdżowe rogaliki to ulubione ciasteczka mojej rodzinki.

Drożdżowe rogaliki z marmoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

 

  • 50 dag mąka,
  • 15 dag masło,
  • 5 dag drożdże,
  • 4 łyżki cukier puder,
  • 2 szt jajka,
  • 1 szkl mleko,
  • 1 łyżka cukier waniliowy,
  • 20 dag marmolada,
  • 1 łyżka cukier

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z marmoladą
Drożdże utrzeć z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem, dodać jajka, cukier waniliowy, wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę,dodać 2 łyżki cukru pudru masło i dokładnie posiekać, powoli wlewać mleko z jajkami, zarobić ciasto, Rozwałkować, pokroić w trójkąty. Przy brzegu trójkąta nakładać marmoladę i zwijać formując rogaliki. Układać na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Piec w temp 180 stopni około 25 minut.
Drożdżowe rogaliki z marmoladą
Etap 1