pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Drożdżowe rogaliki z masą makową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne domowe rogaliki z nadzieniem makowym.

Drożdżowe rogaliki z masą makową

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z masą makową

 

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 100 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 niepełne szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 4 żółtka (2 do ciasta, 2 do posmarowania rogalików)
  • 2 łyżki mleka
  • 450 g masy makowej w puszce

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z masą makową
Drożdże z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki letniej wody i 2 łyżkami mąki mieszamy, następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodajemy pozostałą wodę, mąkę, margarynę, olej i roztrzepane jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy i kroimy na 8 trójkątów (podobnie jak pizzę). Na szerszą część ciasta nakładamy łyżeczkę masy makowej. Zwijamy od szerszej strony. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy rogaliki w dość sporych odstępach. Rogaliki smarujemy 2 roztrzepanymi żółtkami z 2 łyżkami mleka. Pieczemy w 180 *C ok. 15-20 minut do zrumienienia.