szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Drożdżowe serducha z cebulką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Oryginalna przekąska z ciasta drożdżowego z dodatkiem cebuli.

Drożdżowe serducha z cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe serducha z cebulką

 

  • 250 g maki pszennej
  • 40 ml oliwy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 50 ml letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 cebuli zwykłej białej
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • mleko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe serducha z cebulką
Pokruszone drożdże wkładamy do kubeczka i zalewamy letnim mlekiem. Dodajemy do nich cukier, łyżeczkę maki, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule, doprawiając połową soli ziołowej. Po podsmażeniu ostudzić. W misce wymieszać mąkę z resztą soli. Następnie dodać zaczyn z drożdży, jajko, podsmażoną cebulkę, oliwę i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki ( w zależności od tego jakie serduszka chcemy) u mnie było to 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować wałeczek i rozciąć go przez środek wzdłuż, nie docinając do końca. Górny koniec zawijamy przez siebie i formujemy serduszko. Serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Serduszka z wierzchu smarujemy mlekiem lub rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.
Drożdżowe serducha z cebulką
W kubku rozpuszczamy w mleku drozdze dodajemy cukier i makę
Drożdżowe serducha z cebulką
Do mąki dodajemy sól ziołową a następnie resztę składników
Drożdżowe serducha z cebulką
Uformowane wałeczki rozcinamy w środku i formujemy serduszka
Drożdżowe serducha z cebulką
Serduszka pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach

Tagi:

jajko jajka mak