Sposób przygotowania:
Drożdżowe serducha z cebulką
Pokruszone drożdże wkładamy do kubeczka i zalewamy letnim mlekiem. Dodajemy do nich cukier, łyżeczkę maki, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule, doprawiając połową soli ziołowej. Po podsmażeniu ostudzić. W misce wymieszać mąkę z resztą soli. Następnie dodać zaczyn z drożdży, jajko, podsmażoną cebulkę, oliwę i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki ( w zależności od tego jakie serduszka chcemy) u mnie było to 12 kawałków. Z każdego kawałka uformować wałeczek i rozciąć go przez środek wzdłuż, nie docinając do końca. Górny koniec zawijamy przez siebie i formujemy serduszko. Serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Serduszka z wierzchu smarujemy mlekiem lub rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.
marietta
Konczi
szpileczka
dziękuję ;-)