aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Drożdżowe serowe paluchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne serowe paluchy w sam raz na Sylwestra do dipów.

Drożdżowe serowe paluchy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe serowe paluchy

 

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 125 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 150 g sera gouda,
  • rozmaryn, słodka papryka, sól.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe serowe paluchy
Wyrabialiście kiedyś ciasto drożdżowe mikserem? Ja wczoraj postanowiłam sobie ułatwić zadanie i składniki na ciasto wrzuciłam do miski, zamontowałam końcówkę z hakiem i włączyłam mikser. Po 5 minutach ciasto miałam idealnie wyrobione :) Do miski wkładamy mąkę, pokruszone drożdże, kawałki masła, sól, cukier, letnie mleko i włączamy mikser na wolne obroty. Po 5 minutach wyciągamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie ścieramy ser na tarce. Wyrośnięte ciasto drożdżowe należy rozwałkować. Połowę ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy startym serem. Składamy ciasto na pół i ponownie wałkujemy. Wycinamy paski o grubości ok. 2,5 cm i długości ok 12 cm. Ponownie smarujemy żółtkiem. Posypujemy każdy pasek papryką, solą, rozmarynem i serem. Każdy pasek skręcamy w spirale i układamy na blaszce. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 225 stopni na 15 minut.
Drożdżowe serowe paluchy
połowę ciasta posypujemy serem
Drożdżowe serowe paluchy
składamy wałkujemy i wycinamy paski
Drożdżowe serowe paluchy
posypujemy przyprawami i serem
Drożdżowe serowe paluchy
i zwijamy w spirale pieczemy

Tagi:

sery ser