Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różąETAP 1:
Masło rozpuścić, ostudzić. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i 1 łyżką mąki, pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Jajka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę.
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać spienione drożdże, zmiksowane jajka, ekstrakt wanilinowy i płynne masło, wyrabiać przez kilkanaście minut.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok 0,5-1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Wyrośnięte ciasto przerobić jeszcze raz, potem rozwałkować w prostokąt, posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną.
ETAP 3:
Umyte nektarynki pokroić w ósemki.
Ciasto ostrym nożem pokroić na 2 cm paski, wzdłuż ułożyć cząsteczki nektarynek..
ETAP 4:
Każdy pasek ciasta z owocami delikatnie zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia.
Cukier waniliowy wymieszać z 2 łyżkami wody i pędzelkiem posmarować ślimaczki.
Piec około 15 minut w temp. 180°C.