Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ślimaczki z ciasta drożdżowego z konfiturą różaną i nektarynkami są bardzo aromatyczne, mięciutkie i smaczne.

Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą

składniki ciasta

nadzienie

  • 2 łyżki marmolady wieloowocowej
  • 2 łyżki konfitury z płatków róży
  • 8-9 nektarynek
  • cukier puder
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą

ETAP 1:

Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą
Ciasto wyrabiać około 15 minut i pozostawić do wyrośnięcia

Masło rozpuścić, ostudzić. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i 1 łyżką mąki, pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.

Jajka z pozostałym cukrem ubić na puszystą masę.

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać spienione drożdże, zmiksowane jajka, ekstrakt wanilinowy i płynne masło, wyrabiać przez kilkanaście minut.

Przykryć ściereczką i odstawić na ok 0,5-1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą
Rozwałkowane ciasto posmarować marmoladą z różą

Wyrośnięte ciasto przerobić jeszcze raz, potem rozwałkować w prostokąt, posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną.

ETAP 3:

Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą
Na paski z ciasta ułożyć pokrojone nektarynki

Umyte nektarynki pokroić w ósemki.

Ciasto ostrym nożem pokroić na 2 cm paski, wzdłuż ułożyć cząsteczki nektarynek..

ETAP 4:

Drożdżowe ślimaczki z nektarynkami i różą
Podrośnięte ślimaczki posmarować wodą z cukrem waniliowym

Każdy pasek ciasta z owocami delikatnie zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia.

Cukier waniliowy wymieszać z 2 łyżkami wody i pędzelkiem posmarować ślimaczki.

Piec około 15 minut w temp. 180°C.