zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2401]

Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Upiekłam pyszne drożdżóweczki z serem i jagodami ( wyjęłam zapas z zamrażarki ). Oczywiście jak to ja zjadłam jeszcze ciepłe bo takie smakują mi najbardziej.

Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami

 

 

  • Dodatki :
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego ( proszek )
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1 szk mrożonych jagód

 

  • Lukier :
  • mleko
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami
W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżką mąki i cukru. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia.

Wsypać do miski mąkę, dodać cukry oraz jajko i zaczyn. Wszystko wymieszać a potem wlać olej i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Potem rozmieszać twaróg z żółtkiem i budyniem dodając do smaku cukier.

Składniki na lukier połączyć ( ilość zależy od tego jaki gęsty chcecie uzyskać ).

Po podwojeniu objętości ciasto rozwałkować na prostokąt. Masę serową rozprowadzić po tym cieście i na wierzch rozsypać jagody.

Zwinąć roladę i ciąć plastry, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia.

Gdy wyrosną włożyć blachy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Upieczone wystudzić, przygotować lukier i polać nim ślimaki..