Sposób przygotowania:
Ślimaczki drożdżowe z serem
Masa serowa: Ser, jajko i cukier dokładnie blendujemy do powstania jednolitej masy serowej Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy roztopioną margarynę, cukier, sól, jajko i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze delikatnie ciasto wyrabiamy i dzielimy na 10 części. Każdą z części wałkujemy na placki w kształcie prostokąta i smarujemy masą serową. Zwijamy ciasto w rulon jak naleśniki, po czym formujemy na kształt ślimaczków. Kładziemy na natłuszczoną blachę i zostawiamy je tam na ok. 20-30 minut. Smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem i pieczemy ok. 20 min. w temp. 200 st.