marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Drożdżowe ufo na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto drożdżowe wyrobić,zagnieść.Odstawić na 1 h.do wyrośnięcia.Zrobić farsz,nadziewać.Piec

Drożdżowe ufo na ostro

Składniki:

Drożdżowe ufo na ostro

 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 7 dag drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub pestek winogron,
  • 2 łyżeczki soli.
  • Farsz:
  • 45 g grzybów leśnych lub pieczarek,
  • 1 por świeży lub mrożony,
  • 2 czuszki,
  • łyżeczka curry,
  • 20 dag masła,
  • olej na blachę.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ufo na ostro
Grzyby leśne namoczyć na noc, odlać z nich wodę i pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić i przesmażyć na maśle. Por jeśliświeży oczyścić, opłukać lub nawet rozmrozić i pokroić . Czuszki opłukać, naciąć na wzdłuż, usuwając nasiona i ogonki oraz posiekać je na plasterki. Farsz doprawić curry i wymieszać. Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i letniej wody. Odstawić na kwadrans, a następnie wsypać mąkę, sól i wlać trzy łyżki oliwy. Wyrabiać w misie i zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę. Podzielićwyrośnięte ciasto na dwie części, jedną rozwałkować i nałożyć nadzienie grzybowo-porowe, a drugą warstwą ciasta zalepić farsz wcześniej formując ją w parasol, tak by wyszło ufo. Położyć ciasto na lekko natłuszczonej blasze i wstawić do wcześniej nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 30-35 min. Po upieczeniu wyjąć i kroić na krzyż.