Sposób przygotowania:
Drożdżowe ufo na ostro
Grzyby leśne namoczyć na noc, odlać z nich wodę i pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić i przesmażyć na maśle. Por jeśliświeży oczyścić, opłukać lub nawet rozmrozić i pokroić . Czuszki opłukać, naciąć na wzdłuż, usuwając nasiona i ogonki oraz posiekać je na plasterki. Farsz doprawić curry i wymieszać. Zrobić zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru i letniej wody. Odstawić na kwadrans, a następnie wsypać mąkę, sól i wlać trzy łyżki oliwy. Wyrabiać w misie i zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę. Podzielićwyrośnięte ciasto na dwie części, jedną rozwałkować i nałożyć nadzienie grzybowo-porowe, a drugą warstwą ciasta zalepić farsz wcześniej formując ją w parasol, tak by wyszło ufo. Położyć ciasto na lekko natłuszczonej blasze i wstawić do wcześniej nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 30-35 min. Po upieczeniu wyjąć i kroić na krzyż.