Drożdżowe z dynią i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawsze ciasto ładnie wyrasta i jest bardzo smakowite

 Drożdżowe z dynią i wiśniami

Składniki:

Drożdżowe z dynią i wiśniami

 

  • 1 kg mąki
  • 30 dag cukru
  • 25 dag tłuszczu
  • 10 dag drożdży
  • 40 dag dojrzałej pomarańczowej dyni
  • olejek migdałowy
  • 1 szklanka mleka+do rozpuszczenia drożdży
  • słoik wiśni w syropie
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z dynią i wiśniami
1. Dynię obrać i rozgotować w 1 szklance mleka, aż powstanie gładka masa. 2. Zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić w pozostałym mleku, dodać łyżeczkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, resztę cukru, kilka kropel olejku migdałowego, roztopiony tłuszcz i dynię. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Włożyć do blachy 25 x 37 cm. 3. Wiśnie osączyć z syropu. Wciskać na ciasto. Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach C. Odstawić do wystygnięcia. Obficie posypać cukrem pudrem.

Tagi:

dynia