iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowe z gruszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatne maślane ciasto drożdżowe i gruszki dalą tak pyszny efekt końcowy, ze ciasto można przygotować nawet dla niedzielnych gości.

Drożdżowe z gruszkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe z gruszkami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z gruszkami
Do większej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z cukrem i drożdżami, dolać letnie mleko wymieszane z 5 łyżkami stopionego masła(resztę masła zamrozić), przemieszać wszystko łyżką i dodać jajko, teraz już najlepiej ręką wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki, odstawić na kolejne 30 min. Z obranych gruszek usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki, skropić sokiem cytrynowym i ułożyć na wyrośniętym placku delikatnie posmarować cienką warstwą dżemu morelowego. Zamrożone masło zetrzeć na wiórki i posypać nimi ciasto. Piec 40 min w 175st. Przed pieczeniem można dodatkowo posypać kruszonką lub zaraz po upieczeniu cukrem pudrem.
Drożdżowe z gruszkami
Przed pieczeniem można posypać kruszonką lub potem tylko pudrem