Sposób przygotowania:
Drożdżowe z gruszkami
Do większej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z cukrem i drożdżami, dolać letnie mleko wymieszane z 5 łyżkami stopionego masła(resztę masła zamrozić), przemieszać wszystko łyżką i dodać jajko, teraz już najlepiej ręką wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 40 min, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki, odstawić na kolejne 30 min. Z obranych gruszek usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki, skropić sokiem cytrynowym i ułożyć na wyrośniętym placku delikatnie posmarować cienką warstwą dżemu morelowego. Zamrożone masło zetrzeć na wiórki i posypać nimi ciasto. Piec 40 min w 175st. Przed pieczeniem można dodatkowo posypać kruszonką lub zaraz po upieczeniu cukrem pudrem.
bernika