Sposób przygotowania:
Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Do misy robota dodać drożdże, letnie mleko 1/2 szklanki, 1 łyżka cukru i mąki, wymieszać i zostawić przykrytą misę talerzem na 30 minut.
Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty.
Następnie wlać z 150 ml oleju rzepakowego i dalej ciasto wyrabiać z 5 minut.
Ciasto ma być dość gęste.
Misę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kruszonka: do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier, cynamon, dodać miękkie masło i i mikserem utrzeć drobną kruszonkę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kawałkami rabarbaru i posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto wystudzić.
Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty.
Następnie wlać z 150 ml oleju rzepakowego i dalej ciasto wyrabiać z 5 minut.
Ciasto ma być dość gęste.
Misę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kruszonka: do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier, cynamon, dodać miękkie masło i i mikserem utrzeć drobną kruszonkę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kawałkami rabarbaru i posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto wystudzić.