ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto drożdżowe na oleju z rabarbarem, doskonałego smaku i aromatu dodaje kruszonka cynamonowa.

Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką

 

 

  • kruszonka: cynamon 1 łyżka płaska,
  • mąka krupczatka 150 gram,
  • cukier 100 gram,
  • masło 100 gram miękkie

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Do misy robota dodać drożdże, letnie mleko 1/2 szklanki, 1 łyżka cukru i mąki, wymieszać i zostawić przykrytą misę talerzem na 30 minut.



Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty.



Następnie wlać z 150 ml oleju rzepakowego i dalej ciasto wyrabiać z 5 minut.



Ciasto ma być dość gęste.



Misę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.



Kruszonka: do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier, cynamon, dodać miękkie masło i i mikserem utrzeć drobną kruszonkę.



Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kawałkami rabarbaru i posypać kruszonką.



Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto wystudzić.
Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką
W robocie ciasto drożdzowe jest szybko wyrobione.
Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Olej rzepakowy doskonale psuje do tego ciasta.
Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję.
Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Ciasto po wyrośnięciu parę razy łyżką wyrobić.
Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką
Drożdżowe z rabarbarem i cynamonową kruszonką