czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drożdżowe ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Moje pierwsze ciasto drożdżowe:)

Drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

Drożdżowe ze śliwkami

 

 

  • KRUSZONKA:
  • 1/3 kost. margaryny,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • odrobina proszku do pieczenia.

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ze śliwkami
1. Pół szkl. mleka podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.

2. Zaczyn dodać do pozostałych składników, dobrze wyrobić i ponownie odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Ciastem wyłożyć dużą natłuszczoną blaszkę. Na ciasto wyłożyć wypestkowane i odsączone owoce.

3. Składniki kruszonki zagnieść, włożyć na 15 min do zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać ciasto. Piec ok. 50 min w temp. 175st.