Sposób przygotowania:
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Mąkę zmieszać z solą, wsypać do dużej miski, zrobić dołek. W kubeczku podgrzać mleko, dodać łyżkę cukru i drożdże, wymieszać dokładnie, dodać jajka, roztrzepać, dodać do mąki. Masło rozpuścić, ostudzić, dodać do mąki, dodać resztę składników. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie szybko zagnieść, wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Śliwki rozmrożone osuszyć ręcznikiem papierowym (można użyć świeżych, wtedy należy je umyć, przekroić na pół i usunąć pestki), ułożyć dowolnie na cieście. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie zrobić kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy. Posypać wyrośnięte ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut w 180stopniach