margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lekkie smaczne ciacho.Im więcej żółtek tym bardziej złoty kolor ma ciasto.W zależności od wielkości jajek dajemy 5-8 żółtek.Moje żółtka były maleńkie więc jest ich 8

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

  • Ciasto

 

 

  • Rozczyn drożdżowy

 

 

  • Kruszonka

 

  • 110g miękkiego masła
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Nadzienie

 

  • około 20śliwek

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Przygotować rozczyn. Pokruszyć drożdże do kubeczka dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Masło rozpuścić w garnuszku, mleko podgrzać osobno. Mąkę przesiać do misy dodać żółtka cukier olej drożdże, przemieszać dodać przestudzone masło i ciepłe (ale nie gorące) mleko. Wszystko razem zarobić. Przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 20minut. W międzyczasie zrobić kruszonkę. Mąkę cukier miękkie masło i proszek zagnieść w miseczce.Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość jeszcze raz zarobić. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Na ciasto układać połówki śliwek,następnie pokruszyć lub rozsypać kruszonkę. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni piec 45 minut.
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
wszystkie składniki ciasta zarabiamy na jednolitą masę
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
na ciasto układamy połówki śliwek skórką na dół
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
zagniecioną kruszonką posypujemy całe ciasto