Sposób przygotowania:
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Przygotować rozczyn. Pokruszyć drożdże do kubeczka dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Masło rozpuścić w garnuszku, mleko podgrzać osobno. Mąkę przesiać do misy dodać żółtka cukier olej drożdże, przemieszać dodać przestudzone masło i ciepłe (ale nie gorące) mleko. Wszystko razem zarobić. Przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 20minut. W międzyczasie zrobić kruszonkę. Mąkę cukier miękkie masło i proszek zagnieść w miseczce.Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość jeszcze raz zarobić. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Na ciasto układać połówki śliwek,następnie pokruszyć lub rozsypać kruszonkę. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni piec 45 minut.