Sposób przygotowania:
Drożdżowe żółwie serowe
Drożdże łączytmy z cukrem, kiedy się rozpuszczą dodajemy do nich ciepłe, stopione masło oraz podgrzane mleko. Do mąki dodajemy szczypte soli i wlewamy roztwór drożdżowy.
Ręką zagniatamy ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji, a następnie odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np koło kaloryfera lub pod pierzynką).
W tym czasie robimy masę serową: Do sera wbijamy żółtko i dodajemy cukier puder do smaku - ucieramy łyzką lub jak kto woli mikserem.
Z wyrośniętego ciasta formujemy ok 5-6 żółwi. Na brzuszkach robimy wgłębienie, aby umieścić tam ser, formujemy nóżki i głowę. Na koniec wkładamy masę serową i wszystkie części żółwia smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Zólwie wkładamy doi rozgrzanego piekarnika w temp 170* i pieczemy je ok 25 minut.
Ręką zagniatamy ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji, a następnie odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np koło kaloryfera lub pod pierzynką).
W tym czasie robimy masę serową: Do sera wbijamy żółtko i dodajemy cukier puder do smaku - ucieramy łyzką lub jak kto woli mikserem.
Z wyrośniętego ciasta formujemy ok 5-6 żółwi. Na brzuszkach robimy wgłębienie, aby umieścić tam ser, formujemy nóżki i głowę. Na koniec wkładamy masę serową i wszystkie części żółwia smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Zólwie wkładamy doi rozgrzanego piekarnika w temp 170* i pieczemy je ok 25 minut.
dusia30
ewelina.mn