jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Bułeczki drożdżowe z jabłkami kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bułeczki drożdżowe z jabłkami i kruszonką, doskonałe na śniadanie z mlekiem

Bułeczki drożdżowe z jabłkami  kruszonką

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z jabłkami kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z jabłkami kruszonką
Przygotować ciasto drożdżowe, odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrane zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z kaszą manną i cukrem. Można dodać odrobinę cynamonu. Mąkę z cukrem pudrem i margaryną posiekać na kruszonkę, wstawić do chłodziarki. Wyrośnięte ciasto uformować w wałek długości około 50 cm. Pokrajać nożem na 2 cm długości kawałki. Formować placuszki cienkie, rozłożyć na stolnicy. Na każdy placuszek położyć po łyżeczce nadzienia z jabłek, zebrać brzegi i zacisnąć na górze bułeczki. Tak uformowane bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze dość luźno, a następnie lekko spłaszczyć. Pozostawionym lekko spienionym białkiem posmarować bułeczki i posyapać kruszonką. Gdy wyrosną, wstawić do upieczenia do dość mocno nagrzanego piekarnika. Bułeczki najsmaczniejsze są w dniu upieczenia. Można je przechować do następnego dnia, nie dłużej, bo nadzienie łatwo fermantuje.