Sposób przygotowania:
Drożdżowiec z makiem
Na początku przygotować ciasto.W tym celu w misce mąkę posiekać z miękkim masłem.Następnie dodać cukier, jajka, żółtka, rozkruszone drożdże i część śmietany. Ze składników zagnieść ciasto.Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mak sparzyć wodą z mlekiem i zmielić 3 razy. Rozpuścić masło, dodać biały cukier, bakalie i sparzony mak. Smażyć na patelni 10 minut. Wystudzić.Do zimnej masy makowej dodać ubitą pianę ze wszystkich białek.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować masą makową, zwinąć w rulon i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte upiec w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia to średnio 40 minut.Smacznego.
Mak sparzyć wodą z mlekiem i zmielić 3 razy. Rozpuścić masło, dodać biały cukier, bakalie i sparzony mak. Smażyć na patelni 10 minut. Wystudzić.Do zimnej masy makowej dodać ubitą pianę ze wszystkich białek.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować masą makową, zwinąć w rulon i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte upiec w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia to średnio 40 minut.Smacznego.