mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Drożdżowiec z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z makową masą.

Drożdżowiec z makiem

Składniki:

Drożdżowiec z makiem

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 1 kg mąki
  • 30 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 4 jaja całe
  • 6 żółtek
  • 10 dag drożdży
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • SKŁADNIKI NA MASĘ:
  • 60 dag maku
  • 15 dag masła
  • 35 dag białego cukru
  • 4 żółtka
  • 150 g bakalii

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z makiem
Na początku przygotować ciasto.W tym celu w misce mąkę posiekać z miękkim masłem.Następnie dodać cukier, jajka, żółtka, rozkruszone drożdże i część śmietany. Ze składników zagnieść ciasto.Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mak sparzyć wodą z mlekiem i zmielić 3 razy. Rozpuścić masło, dodać biały cukier, bakalie i sparzony mak. Smażyć na patelni 10 minut. Wystudzić.Do zimnej masy makowej dodać ubitą pianę ze wszystkich białek.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować masą makową, zwinąć w rulon i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte upiec w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia to średnio 40 minut.Smacznego.