Sposób przygotowania:
Drożdżowiec z owocami i galaretką
Przesiać mąkę, drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 1/2 szklanki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Do mąki dodać wyrośniete drożdże, utarte żółtka, sól i aromat pomarańczowy, wyrobić ciasto.
Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk dodać stopiony ciepły tłuszcz i wyrabiać.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Na ciasto ułożone na blasze dodać wiśnie.
Piec w temp. 220 stop. C. przez 40 minut.
Ostudzony placek polać tężejącą galaretką.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Do mąki dodać wyrośniete drożdże, utarte żółtka, sól i aromat pomarańczowy, wyrobić ciasto.
Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk dodać stopiony ciepły tłuszcz i wyrabiać.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Na ciasto ułożone na blasze dodać wiśnie.
Piec w temp. 220 stop. C. przez 40 minut.
Ostudzony placek polać tężejącą galaretką.