Sposób przygotowania:
Drożdżowiec z pieczarkami
Do przygotowania ciasta potrzebujemy szklanej miski lub jakiegoś żaroodpornego, wysokiego naczynia. Wsypujemy całą mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, sól oraz śmietanę (ilość zależy od rodzaju mąki). Wszystko zagniatamy a na koniec dodajemy roztopioną margarynę. Nagrzewamy piekarnik przez 2-3 minuty, wyłączamy go i umieszczamy w miskę z ciastem. Dzięki temu nie musimy długo czekać aż wyrośnie. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy około 1/3 szkl wody. Dusimy przez chwilę doprawiając solą oraz pieprzem. Zagęszczamy mąką i zaprawiamy śmietaną. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę i wakujemy na kształt owalu. Przecinamy go wzdłuż. Na środku wycinamy po dwa paski z każdej połowy ciast. Z pozostałych części wycinamy po kilka trójkątów jak na rogaliki. Okrągłą tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę farszu i rozprowadzamy po powierzchni. Trójkąty zwijamy od szerszej strony do węższej, trzymając się równo jednego brzegu. W końcowym efekcie powinniśmy otrzymać jakby połowę rogalika. Układamy je grubszym końcem do brzegu tortownicy. Na koniec zwijamy paski w ruloniki i układamy je na środku. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem bądź samym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Z podanej ilości składników powinny wyjść dwie porcje.