iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżówka na śniadanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kawałek ciasta i kubek mleka to może nie bardzo zdrowe, ale smaczne śniadanie.

Drożdżówka na śniadanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka na śniadanie

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka na śniadanie
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać do niej płynny tłuszcz, olej, jajka i mleko z drożdżami, zarobić ciasto( ja miesza je łyżką starając się wtłoczyć w nie sporo powietrza, ciasto jest luźne jak na drożdżowe) na koniec dodać migdały i tylko delikatnie wymieszać, aby połączyły się z ciastem,wyrobione ciasto odstawić na minimum 2 godz do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180st do 35 min.
Kruszonka:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej mąkę i migdały, rozcierać do momentu uzyskania kruszonki.
Drożdżówka na śniadanie
Na koniec do ciasta dodać migdały w płatkach
Drożdżówka na śniadanie
Na wyłożone w formie ciasto ułożyć owoce
Drożdżówka na śniadanie
Całe ciasto posypać kruszonką i odstawić do wyrosnięcia
Drożdżówka na śniadanie
Bardzo dobrze smakuje podane z kubkiem mleka

Tagi:

jajko jajka