Sposób przygotowania:
Drożdżówka na śniadanie
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, margarynę stopić i przestudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać do niej płynny tłuszcz, olej, jajka i mleko z drożdżami, zarobić ciasto( ja miesza je łyżką starając się wtłoczyć w nie sporo powietrza, ciasto jest luźne jak na drożdżowe) na koniec dodać migdały i tylko delikatnie wymieszać, aby połączyły się z ciastem,wyrobione ciasto odstawić na minimum 2 godz do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180st do 35 min.
Kruszonka:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej mąkę i migdały, rozcierać do momentu uzyskania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, ułożyć na nim owoce i posypać kruszonką jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180st do 35 min.
Kruszonka:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej mąkę i migdały, rozcierać do momentu uzyskania kruszonki.