Sposób przygotowania:
Drożdżówka - rabarbar i borówka
Do miski wsypać cukier, wkruszyć drożdże i lekko przemieszać. Dodać jajka i za pomocą trzepaczki cyklon lub miksera mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Potem wlać mleko i olej i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i szczyptę soli i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać mąkę i wymieszać. Rabarbar rozłożyć na cieście a potem w reszcie mąki wymieszać borówkę i wysypać ją na rabarbar. Składniki kruszonki połączyć ze sobą i posypać po rabarbarze i borówkach. Ciasto zostawić do lekkiego podrośnięcia. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika na drugi poziom od dołu a piekarnik nastawić bez termoobiegu na 170 stopni. Po upływie czasu sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
kołczu