gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Drożdżówka sypana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwa i szybka w przygotowaniu drożdżówka z śliwkami i kruszonką

Drożdżówka sypana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka sypana

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka sypana
Składniki ciasta układamy warstwami w misce. Najpierw rozkruszamy drożdże na nie wysypujemy cukier, na cukier wylewamy roztrzepane jajka, na jajka wylewamy olej a na następnie podgrzane mleko na końcu na wierzch wysypujemy mąkę. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Po trzech godzinach całość mieszamy mikserem na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki rozkładamy śliwki. Robimy kruszonkę z podanych składników rozsypujemy na wierzch po śliwkach. Całość pieczemy 40 minut w temperaturze 180.
Drożdżówka sypana
Rozkruszamy drożdże do miski wsypujemy cukier
Drożdżówka sypana
Dodajemy roztrzepane jajka, olej i mleko
Drożdżówka sypana
Ciasto po 3 godzinach leżakowania mieszamy
Drożdżówka sypana
Na ciasto wykładamy śliwki posypujemy kruszonką