Sposób przygotowania:
Drożdżówka truskawki na zielonej trawce
Blachę o wymiarach 24 x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać cukier, dodać drożdże i dokładnie utrzeć. Gdy będą płynne wbić jajka i ponownie dobrze wymieszać. Potem wlać olej, wymieszać, wlać mleko, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól i barwnik ( ilość zależy od tego ja intensywny kolor chcemy uzyskać ) i dobrze wymieszać ciasto. Gdy będzie gładkie i bez grudek przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię. Truskawki obtoczyć w bułce tartej a nadmiar bułki wysypać po powierzchni ciasta. Obtoczone truskawki wyłożyć na ciasto i posypać jeszcze jedną łyżką bułki. Tak przygotowane zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia. Gdy podrośnie blaszkę wstawić do piekarnika. Termostat nastawić na 170 stopni a czas na 50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Z foremki wyjąć po przestudzeniu i pokroić na kawałki.
zbysiowa
2milutka
monikaT83
edytaha
zewa