Sposób przygotowania:
Drożdzówka z budyniem
Zrobić zaczyn -wymieszać drożdze z odrobina cukru i mleka.odstawić do wyrośniecia na kilka minut. Mleko lekko podgrzać,dodać do mleka masło(lub olej)cukier i sól,wymieszać(ma być jednolita konsystencja).Kiedy mleko przestygnie dodać jajka i mąke wymieszana z zaczynem,wyrobić na gładkie ciasto.Odstawić przykryte bdo wyrośniecia w tem.pokojowej na 1h-1,5h aż podwoi swoją objętość.Przygotować masę budyniową,budyń gotujemy w mniejszej ilości mleka niż podana jest na opakowaniu. Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe bułeczki,ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Zostawić przykryte ściereczkądo lekkiego wyrośnięcia ok.30 minut.Po tym czasie w byłeczkach zrobi płaskie wgłębienie (ja robię dnem szklanki),wgłębienia napełnić nadzieniem budyniowym.Drożdzówki posmarować roztrzepanym jajkiem.piecw piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15-20 minut,aż drożdzówki się ładnie zarumienią.Drożdzówki można po upieczeniu posypać cukrem pudrem.Drożdzówki można także zamrozić wtedy czas pieczenia skracamy do 10 minut..