Sposób przygotowania:
Drożdżówka z czarnymi porzeczkami
Porzeczki są soczyste, w związku z tym pozbywamy się części soku. Owoce rozdrabniamy i posypujemy cukrem (ok. 5 łyżek). Odstawiamy je na ok. 2 godziny. Po tym czasie porzeczki przecedzamy przez sito i zlewamy sok, który możemy wykorzystać do innej potrawy. Do dużej miski plastikowej wkładamy po kolei: rozdrobnione drożdże, jajka (przebijamy żółtka), szczyptę soli, olej, zimne mleko, 1 szkl cukru pudru, cukier waniliowy, mąkę tortową. Miskę przykrywamy czysta ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy jeszcze na 2 godziny. Robimy kruszonkę: zimne masło mieszamy z mąką tortową, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ręcznie ciasto „formując” okruchy. Do masy drożdżowej dodajemy rodzynki i kandyzowana skórkę pomarańczową. Przekładamy masę drożdżową do posmarowanej tłuszczem formy. Rozkładany na cieście przygotowane owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto drożdżowe wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temp, 200 st. C ok. 50 min. Upieczona drożdżówkę studzimy i polewamy lukrem, który robimy z soku z cytryny wymieszanego cukrem pudrem. Do soku z cytryny dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy gęsty lukier. Na wierz ciasta można jeszcze posypać sam cukier puder co dodatkowo zagęści lukier i utworzy słodką warstwę kontrastującą z kwaskowatymi porzeczkami. SMACZNEGO!