kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Drożdżówka z czarnymi porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodko kwaśna drożdżówka, która zawsze się udaje

Drożdżówka z czarnymi porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z czarnymi porzeczkami

 

  • owoce:
  • 50 dag czarnych porzeczek
  • 5 łyżek cukru

 

  • ciasto:
  • 5 dag drożdży
  • 3 szt. dużych jaj
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 szklanka oleju
  • 0,5 szklanka zimnego mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 30 g rodzynek
  • 10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

  • kruszonka:
  • 70 g mąki tortowej
  • 35 g zimnego masła
  • 35 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z czarnymi porzeczkami
Porzeczki są soczyste, w związku z tym pozbywamy się części soku. Owoce rozdrabniamy i posypujemy cukrem (ok. 5 łyżek). Odstawiamy je na ok. 2 godziny. Po tym czasie porzeczki przecedzamy przez sito i zlewamy sok, który możemy wykorzystać do innej potrawy. Do dużej miski plastikowej wkładamy po kolei: rozdrobnione drożdże, jajka (przebijamy żółtka), szczyptę soli, olej, zimne mleko, 1 szkl cukru pudru, cukier waniliowy, mąkę tortową. Miskę przykrywamy czysta ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy jeszcze na 2 godziny. Robimy kruszonkę: zimne masło mieszamy z mąką tortową, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ręcznie ciasto „formując” okruchy. Do masy drożdżowej dodajemy rodzynki i kandyzowana skórkę pomarańczową. Przekładamy masę drożdżową do posmarowanej tłuszczem formy. Rozkładany na cieście przygotowane owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto drożdżowe wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temp, 200 st. C ok. 50 min. Upieczona drożdżówkę studzimy i polewamy lukrem, który robimy z soku z cytryny wymieszanego cukrem pudrem. Do soku z cytryny dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy gęsty lukier. Na wierz ciasta można jeszcze posypać sam cukier puder co dodatkowo zagęści lukier i utworzy słodką warstwę kontrastującą z kwaskowatymi porzeczkami. SMACZNEGO!
Drożdżówka z czarnymi porzeczkami
Porzeczki rozdrabniamy i zasypujemy cukrem na ok 2 h, po tym czasie zlewamy nadmiar soku
Drożdżówka z czarnymi porzeczkami
Do dużej miski plastikowej wkładamy po kolei: drożdże, jajka, sól, olej, mleko, cukier puder, cukier waniliowy i mąkę.
Drożdżówka z czarnymi porzeczkami
Do ciasta drożdżowego dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową kandyzowaną
Drożdżówka z czarnymi porzeczkami
Z zimnego masła, mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia robimy kruszonkę