Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Drożdżówka z rabarbarem Babci Irenki =)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drożdżówka z rabarbarem - przepis mojej babci - zawsze jest miłym gościem na naszym stole :) smak dzieciństwa

Drożdżówka z rabarbarem Babci Irenki =) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówka z rabarbarem Babci Irenki =)

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z rabarbarem Babci Irenki =)
Do miski wsypuję przesianą mąkę.W środek wsypuję rozkruszone drożdże, dwie łyżki cukru i zalewam połową ciepłego mleka. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawiam na 15 – 20 minut aby wyrosła. Masło roztapiam w ciepłym mleku. Do podrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Następnie odstawiam w ciepłe miejsce aż masa się podwoi (ok godzina - czasem dłużej). Po tym szybko ale lekko ostatecznie ugniatamy ciasto. Kładziemy nasze ciasto na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Na górę dajemy pokrojony rabarbar i posypujemy cukrem (ok. 2 łyżki) Na samą górę dajemy kruszonkę (wszystkie składniki kruszonki ugniatamy dłońmi "ucieramy" i sypiemy na ciasto). Drożdżówkę piekę przez ok. 45min w temp. 180°C. Smaczności !
Drożdżówka z rabarbarem Babci Irenki =)
Gotowa drożdżówka - najlepsza jeszcze ciepła :)