Ola224444444

Ola224444444

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Drożdżówka z rabarbarem na pół kg mąki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jest to przepis od mojej babci. Zawsze wydawało mi się, że nie uda mi się upiec tego ciasta, jednak nie jest tak trudne jak się wydaje.

Drożdżówka z rabarbarem na pół kg mąki

Składniki:

Drożdżówka z rabarbarem na pół kg mąki

 

  • 5 dag (50 g) drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki maki
  • 4 łyżki mleka o temp. pokojowej

 

  • 2 jajka i 2 żółtka
  • mały cukier waniliowy (15g)
  • pół szklanki cukru
  • 5 szklanek mąki
  • szczypta soli
  • 100 g masła lub margaryny

 

  • rabarbar (jak jest cienki to jakieś 15 sztuk)
  • szklanka lub pół szklanki cukru (jak kto lubi)

 

  • kruszonka: 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z rabarbarem na pół kg mąki
Drożdże wymieszać z cukrem, mlekiem i mąką i odstawić na jakieś 20 minut. W tym czasie rozpuścić margarynę i odstawić do wystygnięcia. 2 jajka i 2 żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypać mąkę, sól, dodać drożdże, mleko i margarynę i zagnieść ciasto. Przykryć czystą szmatką i odstawić na jakąś godzinę. Obrany i pokrojony rabarbar z cukrem wstawić na malutki gaz. Odsączyć. Sok można zalać wodą i wypić. Kruszonka: miękkie masło lub margarynę zagnieść z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Blachę (moja 35cm/20cm) wyłożyć folią aluminiową, lekko skropić olejem i posypać trochę mąką. Wyłożyć na nią ciasto. Powciskać rabarbar i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st., w połowie czasu zwiększyć do 180 st. Piec około 30 minut.

Tagi:

jajko jajka mak