Sposób przygotowania:
Drożdżówka z rabarbarem na pół kg mąki
Drożdże wymieszać z cukrem, mlekiem i mąką i odstawić na jakieś 20 minut. W tym czasie rozpuścić margarynę i odstawić do wystygnięcia. 2 jajka i 2 żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypać mąkę, sól, dodać drożdże, mleko i margarynę i zagnieść ciasto. Przykryć czystą szmatką i odstawić na jakąś godzinę. Obrany i pokrojony rabarbar z cukrem wstawić na malutki gaz. Odsączyć. Sok można zalać wodą i wypić. Kruszonka: miękkie masło lub margarynę zagnieść z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Blachę (moja 35cm/20cm) wyłożyć folią aluminiową, lekko skropić olejem i posypać trochę mąką. Wyłożyć na nią ciasto. Powciskać rabarbar i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st., w połowie czasu zwiększyć do 180 st. Piec około 30 minut.