Sposób przygotowania:
Drożdzówka z serem
W przesianej mące zrobić dołek i wlać do niego roztarte drożdze z 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru. Poprószyć lekko mąką i zostawić do "wyruszania się drozdzy". Po 10-15 min dodać rozpuszczony tłuszcz ,jajko żółtko,szczyptę soli , resztę mleka i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Na końcu posypać leciutko mąką , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować ser tak jak na sernik. Ser zmiksować dodać pozostałe składniki i zapach,mogą też być rodzynki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt ,nałożyć nadzienie zwinąc w rulon następnie oba końce zlepić tworząc koło. Potem ponacinać tak jak pokazane jest w zakładce na moim forum ,posmarować białkiem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 35-40 min. Upieczone i chłodne można polukrować
anullka7
Sarenka
barbarka
yola
eli_555