misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Drożdzówka z serem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Ciasto jest również dobre z marmoladą lub z makiem.

Drożdzówka z serem

Składniki:

Drożdzówka z serem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdzówka z serem
W przesianej mące zrobić dołek i wlać do niego roztarte drożdze z 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru. Poprószyć lekko mąką i zostawić do "wyruszania się drozdzy". Po 10-15 min dodać rozpuszczony tłuszcz ,jajko żółtko,szczyptę soli , resztę mleka i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Na końcu posypać leciutko mąką , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować ser tak jak na sernik. Ser zmiksować dodać pozostałe składniki i zapach,mogą też być rodzynki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt ,nałożyć nadzienie zwinąc w rulon następnie oba końce zlepić tworząc koło. Potem ponacinać tak jak pokazane jest w zakładce na moim forum ,posmarować białkiem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 35-40 min. Upieczone i chłodne można polukrować