alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Drożdżówki odrywane z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pachnące i smaczne domowe drożdżówki do odrywania z borówkami i orzechową kruszonką.

Drożdżówki odrywane z borówkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki odrywane z borówkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki odrywane z borówkami
Mleko podgrzać wlać do naczynia dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i wymieszać. Odłożyć do poruszania się drożdży. Do zaczynu przesiać mąkę dodać maślankę, resztę cukru, jajko, esencję waniliową , olej, sól i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek podzielić na 12 części. Z każdej części uformować rękami placek, nałożyć na środek po łyżce borówki amerykańskiej, dokładnie zlepić, uformować kulkę i ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odłożyć do podrośnięcia. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem a na górę pokruszyć orzechową kruszonkę. Piec około 20 min w 180 st. Kruszonka; zimne masło,mąką,orzechy i cukier zagnieść. Nadzienie;borówki wymieszać z mąką i cukrem.
Drożdżówki odrywane z borówkami
ciasto oprószyć lekko mąką przykryć ściereczką i odłożyć
Drożdżówki odrywane z borówkami
uformować drożdżówki nadziać borówką i dokładnie zlepić