Sposób przygotowania:
Drożdżówki pomarańczowe
Pomarańcze umyć i sparzyć, z połowy pomarańczy skroić skórkę, wycisnąć sok. Resztę pomarańczy wyfiletować. Sok, miąższ i skórki wrzucić do garnka o grubym dnie, zasypać cukrem i smażyć. Pod koniec dodać żelfix i gotować ostatnie 2 minuty. Ostudzić. Zrobić rozczyn: ciepłe mleko, drożdże i cukier wymieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę, jajo, rozpuszczone masło, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia (na ok. godzinę) Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 15 części. Każdą z nich spłaszczyć na dłoni, nałożyć czubatą łyżeczkę konfitury z pomarańczy, zlepić, ułożyć na blasze i odstawić na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie zagnieść kruszonkę. Bułeczki posmarować mlekiem, posypać kruszonką i piec w 190st ok. 25minut.