aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Drożdżówki serowo- makowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne drożdżóweczki na śniadanko czy kolacje! Często je piekę dlatego że mi i wszystkim smakują polecam Wam!

Drożdżówki serowo- makowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki serowo- makowe

 

  • Ciasto:
  • 50 dag maki
  • 4 dag drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • 6 dag margaryny
  • 6 dag cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Mak:
  • 25 dag maku
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka margaryny
  • 1 białko
  • Ser:
  • 25 dag sera
  • 1 żółtko
  • 0,5 budyniu śmietankowego
  • 5 dag rozpuszczonej margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki serowo- makowe
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku dodajemy szklankę maki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jaja, margarynę, cukier, sól i pozostałą mąkę. Robimy ciasto i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty o rozmiarach 10*10. Na każdy nakładamy mak tak aby zachować odstęp od brzegów i pozostawić troszkę pustego miejsca na środku. Rogi zaginamy do środka i na środku dajemy w miejscu zagięcia troszkę sera. Drożdżówki układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Wychodzi 35 sztuk. Mak: Mak parzymy, mielimy i studzimy. Mak mieszamy z cukrem, margaryną. Miałko ubijamy i dodajemy do maku. Ser: Ser mielimy dwa razy. Ser mieszamy z żółtkiem, budyniem. Margaryną cukrem pudrem.
Drożdżówki serowo- makowe
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku dodajemy szklankę maki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jaja, margarynę, cukier, sól i pozostałą mąkę.
Drożdżówki serowo- makowe
Na każdy nakładamy mak tak aby zachować odstęp od brzegów i pozostawić troszkę pustego miejsca na środku.
Drożdżówki serowo- makowe
Rogi zaginamy do środka wszystkie sklejamy.
Drożdżówki serowo- makowe
W srodek zgięcia dajemy troszkę sera. Układamy na formie.

Tagi:

sery ciasto ser mak