gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 848]

Drożdżówki z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobre drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z serem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem
CIASTO: 3/4 szklanki mleka podgrzać, i rozpuścić w niej drożdże oraz cukier. Mąkę wsypać do miski,posolić szczyptą, wydrążyć rowek, wbić do tego jajko i żółtka i rozpuszczone drożdże. Resztę mleka podgrzać. Wlać do mąki, wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania, rozpuścić margarynę i ciepłą wlać do ciasta i dokładnie wyrobić. Ciasto dać do miski, przykryć ręcznikiem, dać do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
SER: Margarynę, żółtka i cukier dokładnie utrzeć. Dokładać zmielony ser biały oraz opakowanie budyniu. Ucierać cały czas. Ubić białka, połączyć z masą serową. Wlać mleko i dalej mieszać. Ciasto rozwałkować dość grubo, wykrawać kwadraty, nakładać masę serową na każdy po trochu, łączyć ze sobą naprzeciwległe rogi, i układać na brytfannie wysmarowanej masłem. Piec ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Drożdżówki z serem
Przygotowane ciasto rozwałkować i pokroić w kwadraty.
Drożdżówki z serem
Na każdy kwadrat nałożyć masę serową, tak aby się nie wylewała.
Drożdżówki z serem
Łączyć ze sobą przeciwległe rogi kwadratów i zwijać w kopertę.
Drożdżówki z serem
Układać na brytfannie jeden obok drugiego zachowując lekkie odległości, ciasto rośnie.