Sposób przygotowania:
Drożdżówki z białym seremWykonanie rozczynu:
Do misy wsypałam mąkę zrobiłam w niej dołek. Do szklanki wlałam mleko ( podgrzałam je w mikrofali) Dodałam drożdże do mleka i cukier , wymieszałam do rozpuszczenia. Rozpuszczone drożdże wlałam do dołka w mace i delikatnie połączyłam, tak aby powstała zawiesina. Zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia.
Wykonanie ciasta na bułeczki:
Do misy z rozczynem dodałam resztę składników czyli rozpuszczoną i ostudzoną margarynę , żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Włączyłam mikser i prze 5 minut walczyłam z ciastem hi hi ( końcówka hak). Zostawiłam ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie rozwałkowałam ciasto na prostokąt.
Wykonanie masy twarogowej:
Do misy włożyłam dwie kostki twarogu , dodałam jajo, cukier waniliowy i 3 łyżki śmietany.
Zmiksowałam , i przełożyłam na rozwałkowany prostokąt ciasta. Rozprowadziłam nadzienie na całym cieście. Składałam ciasto jakby na zakładkę ( jedna strona do połowy i druga strona na zakładkę. Pokroiłam na 12 równych części. Skręciłam na raz każdą cześć i kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut( włożyłam do pieca i nastawiłam go na 40 stopni , wyrosło znakomicie) Piekłam 25 minut w 170 stopniach.
Zainspirował mnie Paweł z chleby.info