SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z białym serem

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Drożdżówki z białym serem Więcej zdjęć (6)

To mój debiut więc mogą wyjść trochę inne :) Sami ocenicie :).Powiem tylko , że brak lukru i cukru pudru . Moja dieta trwa więc troszkę uboższe zrobiłam.

Składniki:

Drożdżówki z białym serem

Składniki na rozczyn:

składniki na ciasto:

  • 340 g maki tortowej
  • 40 g masła ( dałam margarynę)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

składniki na nadzienie:

  • 500 g twarogu ( kupiłam 2 kostki półtłustego twarogu)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • od siebie dodałam 3 łyżki śmietany 18% , masa była za gęsta wiec po prostu przekombinowałam .

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z białym serem

Wykonanie rozczynu:

Do misy wsypałam mąkę zrobiłam w niej dołek. Do szklanki wlałam mleko ( podgrzałam je w mikrofali) Dodałam drożdże do mleka i cukier , wymieszałam do rozpuszczenia. Rozpuszczone drożdże wlałam do dołka w mace i delikatnie połączyłam, tak aby powstała zawiesina. Zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia.

Wykonanie ciasta na bułeczki:

Do misy z rozczynem dodałam resztę składników czyli rozpuszczoną i ostudzoną margarynę , żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Włączyłam mikser i prze 5 minut walczyłam z ciastem hi hi ( końcówka hak). Zostawiłam ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie rozwałkowałam ciasto na prostokąt.

Wykonanie masy twarogowej:

Do misy włożyłam dwie kostki twarogu , dodałam jajo, cukier waniliowy i 3 łyżki śmietany.
Zmiksowałam , i przełożyłam na rozwałkowany prostokąt ciasta. Rozprowadziłam nadzienie na całym cieście. Składałam ciasto jakby na zakładkę ( jedna strona do połowy i druga strona na zakładkę. Pokroiłam na 12 równych części. Skręciłam na raz każdą cześć i kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut( włożyłam do pieca i nastawiłam go na 40 stopni , wyrosło znakomicie) Piekłam 25 minut w 170 stopniach.
Zainspirował mnie Paweł z chleby.info

Drożdżówki z białym serem
najpierw robimy rozczyn z mleka drożdży cukru i mąki
Drożdżówki z białym serem
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę
Drożdżówki z białym serem
Zmiksowałam , i przełożyłam na rozwałkowany prostokąt ciasta. Rozprowadziłam nadzienie na całym cieście.
Drożdżówki z białym serem
Pokroiłam na 12 równych części . Skręciłam na raz każdą cześć i kładłam
Drożdżówki z białym serem
Zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut( włożyłam do pieca

Tagi:

mak jajka jajko