Sposób przygotowania:
Drożdżówki z białym winogronem
Winogrono umyć, osuszyć. Masło rozpuścić, ostudzić. Wysypać na stolnicę mąkę, zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć i zalać letnim mlekiem z dodatkiem łyżki cukru. Gdy drożdże wyrosną wlewamy do mąki i dodajemy jajka, masło płynne, cukier waniliowy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od rąk n Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rwać małe kawałki ciasta, formować placuszka, na środku ułożyć 2-3 winogrona . Następnie uformować bułeczkę. Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni około 25 minut..