Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem czekoladowym
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru i 3-4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, pozostały cukier, cukier waniliowy, wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, 2 roztrzepane jajka, wyrabiać około 5 minut. Pod koniec wlać roztopione, przestudzone masło i wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrabiać przez chwilę, rozwałkować. Dużą szklanką wyciąć krążki, ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Gdy krążki z ciasta podrosną dnem szklanki wycisnąć wgłębienia. Do każdego wgłębienia włożyć łyżkę budyniu czekoladowego. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.