Sposób przygotowania:
Drożdżówki z budyniem i z michałkami
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier puder, wymieszać. Dodać otartą skórkę z cytryny. Mleko podgrzać, margarynę roztopić i ostudzić. Do suchych składników dodać roztrzepane w małej miseczce jajka i wymieszać. Stopniowo dodawać margarynę i zacząć wyrabiać ciasto. Następnie partiami dodawać mleko i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić do ręki. Przełożyć je do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na placek o grubości około 4-5 mm. Budyń: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu używając tylko 350 ml mleka. Ostudzić ( przykryć folią aby nie utworzył się kożuch). Wykonanie: Na rozwałkowane ciasto nałożyć zimny budyń ( zostawiając mały pasek marginesu). Cukierki pokroić w kostkę średniej wielkości i rozsypać na całej powierzchni budyniu. Zwinąć ściśle w roladę i pokroić na kawałki około 1,5- 2 cm. Odłożyć po przykryciem na jeszcze 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec około 20-25 minut. Smacznego!
mysza75
edytaha
monikaT83