monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Drożdżówki z budyniem i z michałkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wiem,że sezon owocowy w pełni, ale jakoś nie złożyło się i nie miałam żadnych w domu a bardzo chciało mi się domowego ciasta drożdżowego i po przeglądzie szafek powstały takie pyszne drożdżóweczki:)

Drożdżówki z budyniem i z michałkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówki z budyniem i z michałkami

 

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Skórka z ½ cytryny
  • 2 opakowania drożdży instant
  • 55 g margaryny tortowej
  • 100 ml mleka
  • Budyń:
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • Dodatkowo:
  • 6 michałków
  • 2 truflowe

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem i z michałkami
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier puder, wymieszać. Dodać otartą skórkę z cytryny. Mleko podgrzać, margarynę roztopić i ostudzić. Do suchych składników dodać roztrzepane w małej miseczce jajka i wymieszać. Stopniowo dodawać margarynę i zacząć wyrabiać ciasto. Następnie partiami dodawać mleko i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić do ręki. Przełożyć je do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na placek o grubości około 4-5 mm. Budyń: Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu używając tylko 350 ml mleka. Ostudzić ( przykryć folią aby nie utworzył się kożuch). Wykonanie: Na rozwałkowane ciasto nałożyć zimny budyń ( zostawiając mały pasek marginesu). Cukierki pokroić w kostkę średniej wielkości i rozsypać na całej powierzchni budyniu. Zwinąć ściśle w roladę i pokroić na kawałki około 1,5- 2 cm. Odłożyć po przykryciem na jeszcze 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec około 20-25 minut. Smacznego!
Drożdżówki z budyniem i z michałkami
na płat ciasta rozsmarować zimny budyń
Drożdżówki z budyniem i z michałkami
dodac pokrojone w kostkę cukierki i ciasno zrolować
Drożdżówki z budyniem i z michałkami
pokroić na plastry i zostawić do wyrośniecia