Sposób przygotowania:
Drożdżówki z cytrynowym lukrem i pistacjami
Mleko podgrzewamy i odstawiamy aby troszkę ostygło. Pistacje solone obieramy z łupiny i siekamy dużym nożem na mniejsze kawałki. Robimy rozczyn z drożdży. Letnie mleko wlewamy do miski dodajemy pokruszone drożdże , cukier - mieszamy . Posypujemy mąką. Odstawiamy aż rozczyn wyrośnie.Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę dodajemy troszkę soku z cytryny. Do miski wsypujemy 600g mąki dodajemy sól ok 3/4 łyżeczki ,wbijamy 2 żółtka i 1 całe jajko. Masło roztapiamy - studzimy . Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z mąką . Wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Bierzemy po kawałku ciasta formujemy w rękach kółko nakładamy prażone jabłka zamykamy - formując bułeczkę. Układamy na blaszce do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Upieczone zimne bułeczki smarujemy lukrem.Posypujemy posiekanymi pistacjami