Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jeżynami wg Megg
Zaczyn: Drożdże rozmieszać z mlekiem i cukrem, dodać mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodać zaczyn ciągle ucierając. Nadal ucierając dodać żółtka, sól i mleko. Na koniec dodać mąkę i wyrobić ciasto, które następnie pozostawić na ok. 1h do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować go na stolnicy i wykrawać kółka kubkiem. Nadzienie: Jeżyny umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Na każdy placuszek nakładać porcję jeżyn i formować okrągłe bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmarować białkiem z jajka. Piec w 180 st przez ok. 25 min. Po upieczeniu drożdżóweczki posypać cukrem pudrem.