Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Drożdżówki z leśnymi owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mięciutkie bułeczki drożdżowe z pysznymi owocami i słodką kruszonką - to propozycja na letnie śniadanie lub deser. Można zabrać je na piknik lub do szkoły i pracy

Drożdżówki z leśnymi owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z leśnymi owocami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z leśnymi owocami
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Wówczas przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto podsypując mąką. Masę dzielimy na 9 części. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce w znacznej odległości od siebie (bułeczki znacznie urosną podczas pieczenia). Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aż bułeczki podwoją swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Roztopione masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy umieszczamy w miseczce i wyrabiamy między palcami. Wówczas dnem szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie (szklankę wciskamy prawie do samej blaszki). Do wgłębienia wsypujemy pół łyżeczki bułki tartej i wykładamy porcję owoców. Pozostałe białko rozkłócamy i smarujemy nim drożdżówki. Gotowe bułeczki posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach. Uwaga: Zamiast suchych można użyć 12g zwykłych drożdży. Należy wówczas zrobić rozczyn.
Drożdżówki z leśnymi owocami
Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Drożdżówki z leśnymi owocami
Masę dzielimy na 9 części. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce
Drożdżówki z leśnymi owocami
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę z mąki, cukru i masła.
Drożdżówki z leśnymi owocami
Gotowe bułeczki posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 20 minut