Sposób przygotowania:
Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami
1. Drożdże rozpuściłam w połowie szklanki ciepłego mleka. Dodałam 1 łyżkę cukru i 3 łyżki maki. Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.
2. Masło stopiłam i pozostawiłam do wystudzenia.
3. Po ok pół godziny dodałam pozostałą mąkę, cukier i mleko, dodałam również żółtka i sól. Dobrze wyrobiłam ciasto i po ok 8 minutach wyrabiania dolałam rozpuszczone masło (zostawiłam dosłownie 1 łyżkę do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem), jeszcze raz zagniotłam, przykryłam czysta ściereczką i pozostawiłam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
4. Zrobiłam kruszonkę z masła cukru i mąki.
5. Ciasto krótko wyrobiłam na stolnicy i rozwałkowałam na prostokąt.
6. Na rozwałkowane ciasto wyłożyłam rozdrobnioną nożem biała czekoladę, posypałam płatkami migdałowymi i malinami. Zawinęłam roladę i pokroiłam ją w 2,5 cm plastry.
7. Pocięte drożdżówki ułożyłam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo ciastka jeszcze wyrosną podczas pieczenia. Na wierzchu posmarowałam resztą rozpuszczonego masła i posypałam kruszonką. Pozostawiłam jeszcze na chwilę w ciepłym miejscu, żeby trochę podrosły.
8. Piekłam w temp 180 stopni 20-25 minut. Wystudziłam na kratce. Posmarowałam lukrem.
2. Masło stopiłam i pozostawiłam do wystudzenia.
3. Po ok pół godziny dodałam pozostałą mąkę, cukier i mleko, dodałam również żółtka i sól. Dobrze wyrobiłam ciasto i po ok 8 minutach wyrabiania dolałam rozpuszczone masło (zostawiłam dosłownie 1 łyżkę do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem), jeszcze raz zagniotłam, przykryłam czysta ściereczką i pozostawiłam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
4. Zrobiłam kruszonkę z masła cukru i mąki.
5. Ciasto krótko wyrobiłam na stolnicy i rozwałkowałam na prostokąt.
6. Na rozwałkowane ciasto wyłożyłam rozdrobnioną nożem biała czekoladę, posypałam płatkami migdałowymi i malinami. Zawinęłam roladę i pokroiłam ją w 2,5 cm plastry.
7. Pocięte drożdżówki ułożyłam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo ciastka jeszcze wyrosną podczas pieczenia. Na wierzchu posmarowałam resztą rozpuszczonego masła i posypałam kruszonką. Pozostawiłam jeszcze na chwilę w ciepłym miejscu, żeby trochę podrosły.
8. Piekłam w temp 180 stopni 20-25 minut. Wystudziłam na kratce. Posmarowałam lukrem.