haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Co może być lepszego do kawy jak słodka drożdżówka z chrupiącą kruszonką? Chyba tylko drożdżówki z malinami i białą czekoladą! Smaczne, lekko kwaskowe, ale i słodkie. Rozpływają się w ustach!!!

Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami

Ciasto

Kruszonka

Farsz

  • 60g białej czekolady
  • 80g malin
  • 40g płatków migdałowych
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru waniliowego do posypania ciasta.

Lukier

  • 80 g cukry pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami
1. Drożdże rozpuściłam w połowie szklanki ciepłego mleka. Dodałam 1 łyżkę cukru i 3 łyżki maki. Wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.

2. Masło stopiłam i pozostawiłam do wystudzenia.

3. Po ok pół godziny dodałam pozostałą mąkę, cukier i mleko, dodałam również żółtka i sól. Dobrze wyrobiłam ciasto i po ok 8 minutach wyrabiania dolałam rozpuszczone masło (zostawiłam dosłownie 1 łyżkę do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem), jeszcze raz zagniotłam, przykryłam czysta ściereczką i pozostawiłam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

4. Zrobiłam kruszonkę z masła cukru i mąki.

5. Ciasto krótko wyrobiłam na stolnicy i rozwałkowałam na prostokąt.

6. Na rozwałkowane ciasto wyłożyłam rozdrobnioną nożem biała czekoladę, posypałam płatkami migdałowymi i malinami. Zawinęłam roladę i pokroiłam ją w 2,5 cm plastry.

7. Pocięte drożdżówki ułożyłam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo ciastka jeszcze wyrosną podczas pieczenia. Na wierzchu posmarowałam resztą rozpuszczonego masła i posypałam kruszonką. Pozostawiłam jeszcze na chwilę w ciepłym miejscu, żeby trochę podrosły.

8. Piekłam w temp 180 stopni 20-25 minut. Wystudziłam na kratce. Posmarowałam lukrem.
Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami
Drożdże z mlekiem pozostawiłam do wyrośnięci i dodałam je do mąki.
Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami
Ciasto wyrabiałam około 10 minut ręcznie, ale można skorzystać z miksera z koncówkami do ciasta.
Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami
Ciasto pozostawiłam do wyrośnięcia - zwiększa swoją objętość 2-3 krotnie.
Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami
Kiedy ciasto wyrastało, wyrobilam kruszonkę.
Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami
Na rozwałkowane ciasto wyłożylam maliny, płatki migdałowe i białą czekolade.
Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami
Roladę pokroiłam na plastry.
Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami
Drożdżówki posmarowałam masłem i posypałam kruszonką.
Drożdżówki z malinami, białą czekoladą i migdałami