Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem.
Podgrzane mleko wlać do naczynia, dodać 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże, zamieszać i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie mąkę wymieszać z 2 łyżkami cukru, wlać roztopione przestudzone masło, rozczyn drożdżowy i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, posypać pozostałym cukrem. Z mąki, cukru, cukru waniliowego, żółtka i masła zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić i rozwałkować. Dużą szklanką wycinać krążki. Na każdym krążku ułożyć kilka kawałków rabarbaru, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Ułożyć na przygotowanej blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.