Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżówki z rabarbarem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do rabarbaru można dodać mielony cynamon.

Drożdżówki z rabarbarem. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem.

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem.
Podgrzane mleko wlać do naczynia, dodać 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże, zamieszać i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie mąkę wymieszać z 2 łyżkami cukru, wlać roztopione przestudzone masło, rozczyn drożdżowy i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, posypać pozostałym cukrem. Z mąki, cukru, cukru waniliowego, żółtka i masła zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić i rozwałkować. Dużą szklanką wycinać krążki. Na każdym krążku ułożyć kilka kawałków rabarbaru, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Ułożyć na przygotowanej blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Drożdżówki z rabarbarem.
Rabarbar jest kwaśny więc należy posypać go cukrem.
Drożdżówki z rabarbarem.
Kruszonkę można przygotować wcześniej i odłożyć ją w chłodne miejsce.

Tagi:

jajko jajka