Sposób przygotowania:
Złociste drożdżówki z dynią i rabarbaremETAP 1:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, połową ciepłego mleka i kilkoma łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, ostudzić.
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę wymieszaną z solą, puree z dyni, jajka, cukier, resztę ciepłego mleka i ekstrakt waniliowy.
ETAP 2:
Całość wyrabiać około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Nadzienie
Do garnka wsypać cukier, wlać 3 łyżki wody, gotować kilka minut. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, obrane i pokrojone jabłka, oraz rabarbar.
Gotować przez 10-12 minut. Wsypać skórkę kandyzowaną, wymieszać, ostudzić, osączyć.
Kruszonka
Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i palcami rozcierać do uzyskania pokruszonego ciasta.
Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm.
Dużym kubkiem wyciąć krążki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć do wyrośnięcia.
Następnie dnem szklanki zrobić wgłębienia, brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym.
ETAP 5:
Włożyć porcję nadzienia, posypać kruszonką, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Blaszkę z drożdżówkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. ( około 15-17 minut)
SylaUla