Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbaremETAP 1:
Rozkruszone drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy to ciepłym mlekiem. Wsypujemy odrobinę mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć.
ETAP 2:
W garnku roztapiamy margarynę i odstawiamy ją, aby przestygła. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz wlewamy rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy całość na gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
ETAP 3:
Ciasto dzielimy na 10 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę i kładziemy ją na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy. Po środku robimy lekkie wgniecenie i rozkładamy w tym miejscu pokrojony rabarbar. Bułkę można posypać cukrem bądź kruszonką. Bułeczki drożdżowe pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.