Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 3
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól oraz rozpuszczone letnie masło. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie jednolite i gładkie.Przełożyć ciasto do naczynia obsypanego mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka.Odłożyć wykrojone kółka a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek.